Головна
Консультація
Як це працює
Послуги, ціни
Оплата
Корисне
Наші відповіді
Статті
Відгуки
 
 

ЯК ВПЛИВАЄ ОСВІТА НА ЙМОВІРНІСТЬ ПРИТЯГНЕННЯ ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ


      14.12.2016

Наразі звичною справою є скаржитися на вищу освіту і підкреслювати, що вона не стане в нагоді у реальному житті. Що стосується професійної сфери – дуже часто ця теза справедлива. Як правило, після навчання у ВНЗ потрібно ще довго вчитися або навіть переучуватися, але вже на практиці. Незважаючи на це, підтвердження користі вищої освіти можна знайти в несподіваному місці: наприклад, в статистиці притягнення до кримінальної відповідальності.

Згідно з офіційними даними Державної судової адміністрації України за 2015 рік 91% засуджених за вчинення злочинів не мають вищої освіти. Аналогічно ситуація виглядала і в 2013, і в 2014 роках - близько 90% засуджених не закінчували вищі навчальні заклади.

Загальна картина складу засуджених за критерієм освіти в 2015 році має наступний вигляд:

 

Рейтинг злочинів в Україні за 2015 р.

 

Очевидно, що для формування категоричних і «науково-обґрунтованих» висновків необхідний глибокий аналіз та врахування великої кількості чинників. Але, навіть спираючись лише на зазначені вище статистичні дані, можна досить впевнено стверджувати, що шанси «отримати» обвинувальний вирок суду набагато вище у тих, у кого немає диплома про вищу освіту.

 

З аналіз складу засуджених у 2015 році осіб можна почерпнути й інші цікаві показники різного ступеня очевидності:

1. Відсутність роботи сильно підвищує шанси потрапити на лаву підсудних: 74% засуджених були безробітними або працездатними особами, які не працюють і не вчаться.

2. Вихід на пенсію не завжди збігається з початком спокійного життя: близько 3% всіх засуджених (трохи менше 3 000 чоловік) - це пенсіонери.

3. Чоловіки скоюють злочини набагато частіше: лише близько 12% від загального числа визнаних винними жінки.

4. Майже третина злочинців не в перший раз постають перед судом: 27% засуджених від загального числа раніше судимі, при цьому 13% - мали 2 і більше судимостей.

5. 16% засуджених вчинили злочин у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння;

6. Самий «продуктивний» для злочинців вік - від 30 до 50 років (46% засуджених), далі - від 18 до 25 років (21% засуджених) та від 25 до 30 років (18% засуджених); близько 5% засуджених були неповнолітніми на момент скоєння злочину.

 

 

Читайте також:

Рейтинг покарань в Україні

Рейтинг злочинів в Україні за 2015 рік

Наслідки неприбуття за повісткою

 

поділитися:

backінші статті